Binaların depreme dayanıklı olması bulunduğumuz coğrafya nedeniyle son derece önemlidir. Daha öncesinde Gölcük, Van, Erzincan, Elazığ ve İzmir gibi şiddetli depremleri gördük.
Ülkemiz deprem kuşağında olduğu için birçok bölge ciddi risk altındadır. Bu nedenle depreme dayanıklı evlerin geliştirilmesi ve sürdürülebilir yapının devam etmesi gerekir.
Depreme dayanıklı ev nasıl olur? Özellikleri nelerdir? Bir ev hangi nedenlerle depreme dayanıksız olur? Sorularını yanıtlayalım. Bir evin ya da binanın depreme dayanıklı olabilmesi için birden fazla temel özellik vardır.
Bir binanın depreme dayanıklı olabilmesi için öncelikle işin ehli mimar ve mühendisler tarafından oluşturulmuş bir proje olması gerekir. Sağlam ve güvenilir evlerin inşası için bu son derece önemlidir. Binaların kat planına uygun şekilde yapılması depreme dayanıklılık konusunda son derece önemlidir.
Binanın uzun ömürlü olmasını sağlayan ve depreme dayanıklı olmasını sağlayan faktörlerin başında su yalıtımı gelmektedir. Doğru bir şekilde su yalıtımı gerçekleştirirse bina uzun yıllar ayakta durabilir.
Evin inşasında kullanılacak olan malzemelerin son derece kaliteli olması gerekir. Demir, çelik beton gibi malzemelerin kaliteli olması ve yeterli düzeyde konulması son derece önemlidir. Depreme dayanıklı ev konusunda en kritik aşamalardan biri yeterli malzeme kullanımıdır.
Binanın uzun süre ayakta kalabilmesi ve dengesini kaybetmemesi için en önemli unsurların başında temel ve kolonlar gelmektedir. İnşaat yapılmadan önce zemin incelemesi gerçekleştirilmeli ayrıca dayanıklılık konusunda da bazı testlerin yapılması gerekir.
Her yapıda zemin kat kolonlarının kontrol edilmesi önemlidir. Kolonlarda çatlak olması gibi durumlarda ise kesinlikle binanın en temelinde inceleme yapmak gerekir.
Binanın yaşı ne olursa olsun her zaman da dayanıklılık testine ihtiyaç duymaktadır. Yetkili merciler tarafından inceleme ve testler sonucunda binanın ne kadar dayanıklı olduğu test edilir.
Depreme dayanıklılık konusunda bir diğer önemli unsur ise gözlem dışarıdan çıplak gözle baktığımızda binada herhangi bir hasar ya da kolonlarda sorunlar görüyorsanız kesinlikle uzmanlara bildirmeniz gerekir. Dış cephede bulunacak olan çatlak ve yamukluk da binanın depreme dayanıklı olmadığına işarettir.